Zand & grind: Mooie uitstraling met weinig onderhoud

Wil je graag een mooie tuin, zonder dat je al te veel tijd en energie hoeft te steken in onderhoud? Dan is zand en grind de ideale combinatie. Hiermee kun je zelf verrassende zand- of grindpaadjes aanleggen, waarna je er vervolgens bijna geen omkijken meer naar hoeft te hebben. Saai? Helemaal niet! Zand en grind is er in vele vormen, kleuren en het biedt volop mogelijkheden. Ook binnen eenzelfde kleur zijn weer verschillende gradaties mogelijk. Al met al creëer je met grind en zand dus een heel interessant geheel in je tuin.

Interessante voordelen

Ten opzichte van steen bieden zand en grind enorm veel gemak. Het kan tot in de lengte der jaren mee, je hoeft het vuil er in principe niet af te spoelen en je hebt veel meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de looproutes, waarbij je bochtjes veel simpeler en doeltreffender kunt aanleggen tussen je planten. Ook in combinatie met een vijver is het grind van toegevoegde waarde. Je kunt met het grind namelijk vijverfolie laten verdwijnen en dit zorgt voor een natuurlijke uitstraling van je vijver en je tuin als geheel.

Onderhoudsarm en minder prijzig

Ben je nog niet overtuigd? Denk dat eens aan de behoorlijke kostenbesparing die zand en grind met zich meebrengen. Zowel zand als grind zijn voordelig in de aanschaf en mocht er van één van de twee een beetje extra nodig zijn, dan kan het tussendoor makkelijk worden bijgevuld. Grind heeft niet de strakke uitstraling van tegels, maar omdat het weinig onderhoud nodig heeft is het toch een makkelijke en mooie oplossing voor iedere tuin. Niet voor niets zie je in veel tuinen zand en/of grind liggen.

Verschillende doeleinden

Je kunt uiteraard ook gebruik maken van zand en grind bij de algemene aanleg of verbouwing van je tuin. Zand gebruik je bijvoorbeeld bij het aanleggen van terrassen, terwijl grind ook mooi is voor de aanleg van je oprit. Je hebt met grind ook minder snel last van aangroeiend mos of ander onkruid, terwijl dit bij stenen of tegels veel vaker het geval is.

De diverse mogelijkheden van siertegels

Ga je je tuin verbouwen of opnieuw aanleggen? Siertegels zijn een betaalbare en mooie oplossing voor elke tuin. De mogelijkheden omtrent kleur, afmetingen en uitstraling zijn enorm. Siertegels hebben een bepalende invloed op de uitstraling van je tuin. Je kunt kiezen voor strak, chique of zacht. De kleuren kunnen mediterraan aandoen, maar ook een strakke en donkere kleur hebben, wat een meer moderne uitstraling met zich mee brengt. Wil je heerlijk relaxen in een passievolle tuin? Kies dan voor siertegels.

Voor binnen en buiten

Siertegels kunnen op verschillende manieren zijn afgewerkt. Vaak gaat er bij siertegels een lang proces aan vooraf, waarbij het steen afwisselend wordt gecoat, gestraald of geslepen. Wat over blijft is vaak een strak oppervlak met de mooiste kleuren. Net als binnen in huis, hebben siertegels ook buiten een opvallende uitstraling en bepalen ze mede de sfeer in je tuin. Ook kunnen siertegels in verschillende afmetingen bepalen hoe lang of kort je tuin eruit ziet.

Talloze kleuren en combinaties

De kleur van siertegels is heel belangrijk. Voor elke persoonlijke smaak zijn er mooie tegels verkrijgbaar. Ben je een romanticus en wil je passende tuin, dan kun je kiezen voor siertegels met een warme kleur. Die warme, romantische kleuren zijn in dat geval overigens meestal bruine of rode tinten. Voor een moderne en strakke uitstraling kies je voor grijze tinten, vaak met grotere afmetingen. Voor het mediterraan gevoel kies je voor zonnige kleuren; wit, geel of beige. Ook kun je binnen elk van de stijlen nog kiezen voor een combinatie van kleuren, waardoor je tuin nog meer opvalt.

De nieuwste siertegels

Een nieuwe trend binnen de markt van siertegels zijn de GeoSteen tegels. Dit zijn tegels met een bijzonder sterke toplaag, speciaal voor de duurzame waarde van de tegels. Deze toplaag bevat een kleurechte en natuurlijke uitstraling, terwijl het onderhouden van deze siertegels makkelijker en sneller gaat. De toplaag zorgt ervoor dat vervuiling en verontreiniging minder kans hebben.

Natuursteen

Natuursteen geeft, zoals de naam al doet vermoeden, een natuurlijke look aan je tuin. Natuursteen is door een eeuwenlang proces gegaan van erosie en slijping, voordat het verwerkt wordt tot tegels. Het is ook daarom dat er zoveel verschillende kleuren en combinaties van kleuren mogelijk zijn in het bestraten met natuursteen. Dit soort tegels bepalen voor een groot deel de sfeer van je tuin. Ga je voor de warme, bruinere kleur? Of kies je toch de strakke, grijze tegels die je tuin een moderne uitstraling geven? Met natuursteen zijn er talloze mogelijkheden.

De vele mogelijkheden

Natuursteen is er dus in verschillende kleuren en afmetingen, maar ook in diverse soorten. De meer bekende natuurstenen zijn graniet en marmer. Graniet is veelgebruikt en heeft uiteenlopende kleuren en structuren. Het is stollingsgesteente en erg hard in vergelijking met andere soorten natuursteen. Graniet is volledig natuursteen en gaat onder de juiste omstandigheden een leven lang mee. Marmer heeft een dure uitstraling en ligt vooral binnen. Voor in de tuin zijn graniet en marmer vrij uniek. Dit maakt je tuin extra bijzonder!

Lei- en hardsteen

De minder bekende natuurstenen zijn onder andere leisteen of hardsteen. Deze typen natuursteen worden echter wel vaker in de tuin gebruikt vanwege bepaalde speciale eigenschappen. In leisteen vind je verschillende lagen klei, waardoor het een sterke tegel voortbrengt. Leisteen heeft in de buitenlucht altijd een prachtige breuklijn, die een opvallend mooie uitstraling geven aan je terras. Hardsteen heeft een vastere kleur en zorgt voor een strakke en moderne uitstraling.

Een populaire keuze voor elke tuin

Over het algemeen kan je met de diverse mogelijkheden die natuursteen biedt alle kanten op. Natuursteen heeft een duur imago en het heeft uiteraard ook een prijskaartje. Je krijgt er echter wel een warme en stijlvolle omgeving voor terug. Het is perfect materiaal voor zowel binnenshuis als buitenshuis, waarbij ook nog eens elke tegel een andere uitstraling heeft. De kleurcombinaties van natuursteen maken het een populaire keuze voor de bestrating van elke tuin.